Vrijwilligers. Vandaag wil ik het graag hebben over vrijwilligers. Eens kijken hoe het nader wordt verklaard:
Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald of staat er een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk.
Oke. Helder. Gezien ik in het verleden zelf vrijwilliger ben geweest en met vrijwilligers heb gewerkt heb ik er een mening over. Dit is mijn blog, hier staat mijn (soms onderbouwde) mening.
Het grote voordeel van vrijwilligers, voor de inhuurder, is natuurlijk dat ze gratis zijn. Joepie! Het zijn vaak gedreven, gepassioneerde mensen die graag werk verrichten zonder hiervoor betaald te krijgen omdat het werk in kwestie hun aanspreekt of hun een goed gevoel geeft (Selfless good deeds bestaan niet). Daar komt nog bij dat de arbowet nauwelijks van toepassing is en dat er geen enge belastingregels van toepassing zijn. Het is natuurlijk jackpot als je een vrijwilliger hebt gevonden die hetzelfde werkt alsof het een betaalde kracht was, gezien het je dus geen ene moer kost! YES!
Zullen we heel even kijken wat de wet zegt? Ohja, voor grote fysieke belasting en risico op gehoorbeschadiging dient de werkgever natuurlijk wel voor maatregelen te zorgen. Een vrijwilliger valt onder de ‘bijzonder arbeidsverhouding’. Geen fictieve en geen échte dienstbetrekking. After all, je hoeft er geen werknemersverzekeringen voor te betalen dus als je vrijwilliger het begeeft, ach, dikke pech. Toch zou ik graag heeeeeeel even verwijzen naar de arbeidstijdenwet:
- Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week.
- Per week moet er ten minste sprake zijn van een rustperiode van 11 uur per dag. De werkgever spreekt met de werknemer af hoe hij of zij de werktijd per dag en week invult.
Dus. Maximaal 12 uur per dag werken, maar, even opletten want doe je dit twee dagen achter elkaar zou je wel eens de rustperiode van 11 uur niet halen. Je zou toch denken dat dit ergens op is gebaseerd… misschien.. ehm.. iets wat mensen nodig hebben om op z’n best te kunnen functioneren? Dat is uiteindelijk wat je zowel van een betaald als een onbetaalde werknemer wilt en verwacht toch?
Even terug naar het ‘onbetaald’. Onbetaald werk in de vorm van een vrijwilliger sluit geen onkostenvergoedingen uit. Want, hey kijk nou, je mag gewoon een maximale vergoeding geven van €150, vanuit welke bedrijfsvorm je ook werkt. Daarnaast is het inkopen van wellicht handige hydraterende vloeistoffen niet belast als loon wanneer je het gewoon voor je bedrijf inkoopt. Cool he?! Hebben ze dat even tof gedaan bij de belastingdienst. Hebben ze het toch bijna leuk gemaakt! MAAR HEY wacht eens.
Waardering. Het is een begrip net zo leeg als ‘sociaal’ maar toch net zo belangrijk. Zowel in betaald als onbetaald werk speelt dit een zeer grote rol. Genoeg onderzoeken wijzen uit dat je zoveel loonsverhogingen, vergoedingen en verstrekkingen kan geven als je wilt, uiteindelijk weegt de waardering die een medewerker ervaart toch erg zwaar. Nou is het natuurlijk iets relaxter om uit te huilen in je lease- auto dan je tranen te drogen met een plastic tasje van de albert heijn die je niet vergoed krijgt, maar je snapt het idee.
En nou vraag ik mij toch af.. Als je organisatie draait op vrijwilligers, wat heb je daar dan eigenlijk voor over?
Voor de jankerts:
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowet–en–regelgeving/arbeidstijden/werktijden.html
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowet–en–regelgeving/rechten-en-plichten/vrijwilliger.html
Click to access handboek_loonheffingen_april_2014_lh0221t42fd.pdf
Dit was behoorlijk leerzaam bedankt daarvoor!